Scornicești n-a ajuns sus

„Am plâns când l-au executat. Mergeam cu el la vânătoare”, zice un funcționar de la primăria Scornicești, orașul în care s-a născut Ceaușescu. Suntem în biroul primarului, cu un jurnalist american.

Primarul dă un telefon și aranjează să ni se deschidă casa în care s-a născut dictatorul. Ar fi vrut să o transforme în muzeu, dar „din moment ce parlamentul l-a declarat pe Ceaușescu dictator, nu putem să ne implicăm.”

Întrebăm cum e viața aici la 28 de ani după Revoluție.

Primarul zice că oamenii din Scornicești „îl stimează” pe Ceaușescu și regretă vremurile „alea”, când aveau de lucru la fabricile din oraș. Acum fabricile s-au închis și „cel puțin 40% din populația orașului a plecat la muncă în străinătate”. Arată spre blocurile din fața primăriei: sunt goale, oamenii muncesc prin Spania, Italia, Anglia, Germania.

Scornicești e o constelație de câteva sate răsfirate în mijlocul Olteniei. Oficial, are vreo 11 mii de locuitori. Se construiește mult, îmi zice consilierul. Oamenii plecați la muncă trimit bani în țară și își fac case, dar nimeni nu locuiește în ele.

Casa măruntă a lui Ceaușescu e pitită în spatele bustului lui de vreo doi metri. L-a comandat un nepot de-al lui, cu gândul să-l așeze în centrul orașului. N-a primit aprobare, așa că acum ține de urât unui câine lățos în bătătura casei bătrânești. Pe plăcuța aurie de pe soclu scrie „Nicolae Ceaușescu (1918-1989). Primul președinte al României.”

Din pragul ușii, primul lucru pe care îmi cad ochii e portretul clasic al lui Ceaușescu, cel care atârna pe pereții școlilor și ai uzinelor, când mama era de vârsta mea. Sub el strălucește în cerneală proaspătă de imprimantă stema Republicii Socialiste România.

Ceaușescu a investit în oraș, zice primarul, dar prea târziu. Fabrica de piese auto, cea de textile și cooperativa de pui și găini de ouă s-au închis acum câțiva ani. Oamenii n-au la ce să privească înainte, așa că se uită în urmă cu regret.

„Dacă mai trăia încă cinci ani, ehe, ajungeam sus”.

IMG_2776 IMG_2783 IMG_2784 IMG_2785 IMG_2787 IMG_2790 IMG_2795

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *