VIDEO: Întru mulți ani, stăpâne

“Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc”, a spus Patriarhul Kirill I al Moscovei pe scenă la București.

“Suntem supuși presiunilor, inclusiv politice, ale lumii de astăzi”, a recunoscut Kirill, dar “suntem parte a bisericii celei una […] indiferent de granițele ce ne înconjoară și de dorințele oamenilor.”

Patriarhul Daniel s-a arătat încântat de moaștele aduse cadou de patriarhul Kirill și l-a comemorat pe fostul patriarh Justinian (poreclit “Patriarhul Roșu” și acuzat că a vândut sovieticilor biserica în 1948).

✝

Publicul era interesat mai degrabă să ajungă la moaște, dar oamenii se bucurau și de “înfrățirea între popoare”. Alții, însă, se temeau că vin iară rușii peste noi.

“Noi în ruși vedem diavolul”, ne-a spus o doamnă de la Chișinău. “Dacă el îi preot și față înaltă, de ce nu-i spune «Măi nebunule de Putin, de ce ucizi lumea asta?».”

✝

Înainte să vină patriarhul, regizorul Alexandru Solomon s-a tăiat cu cuțitul pe mână și a aruncat cu bani la pelerini, dar a fost săltat rapid de jandarmi și dus la psihiatrie, unde a primit diagnosticul “tulburări de adaptare”.

Reporteri: Vlad Ursulean și Ștefania Matache
+ cadrul de la final de la Alexandru Solomon și Vlad Petri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *